Om Anns föreläsning

Ett sötare blod – en granskning av lågfettkosten

9789127133730_fernholm_ett_sotare_blod_1_Inledningsvis berättar Ann om den tankeställare som fick henne att börja granska våra kostråd. En kvinna med typ 2-diabetes berättade om dagen när vågen stod på 100 kg. Hennes blodsocker pendlade till skadligt höga nivåer, trots att hon tog insulinsprutor.

När vågen nådde över 100 kg bestämde hon sig för att lägga om kosten, från den rekommenderade till en strikt lågkolhydratkost. Inom loppet av två dagar kunde hon sluta med sina insulinsprutor. Sedan börjande hon rasa i vikt, över 40 kilo på två år. Med kostens hjälp blev hon symptomfri från sin sjukdom.

Kvinnans berättelse fick Ann att börja ifrågasätta den kunskap hon har fått under sin doktorsutbildning i biokemi. Under föredraget berättar Ann historien om hur våra kostråd formades och varför forskarna vandrade vilse på 1970-talet. Sedan går hon in på hur socker påverkar kroppen och hur mänsklighetens allt sötare blod ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, demens och cancer.

Slutet av föredraget handlar om cancer, kopplingarna till fetma och hur höga insulinnivåer i blodet kan förklara varför antalet fall av cancer bara ökar och ökar.

Annonser