Dryga veckan i Sydafrika 

En liten resumé av vår dryga vecka här i Sydafrika.  Första dagen mot Sabie var det böljande gröna småkullar, mycket kor. Lite mer bergigt sista milen.

Dagen efter åkte vi till utsiktsplats Gods window, tyvärr hamnade vi mitt i molnen och såg ej mycket.

Vidare gick vägen längs magnifika Blyde River Canyon otroliga vyer. 


Djuren

Därefter for vi in i Kruger parken och de första två timmarna fram till övernattning levererade långt, långt över förväntan. Massor av djur, zebror, giraffer, gnuer, lejonhonor, impala, kudu och fler hjortdjur. Den som gav värsta pulsen hittills på resan var den första elefanten vi såg, han gick över vägen och in bland spåren, vi smög framåt och konstaterade att han vänt sig om för att äta på ett träd. Han blev väldigt irriterad, slängde med huvud, viftade på öron och trumpetade ilsket åt oss. Kändes som trädet var ett väldigt litet hinder mellan oss. Jag och en till ylade att ”kör för tusan”. Han kändes som en ilsken överste Hathi.

Därefter har djuren känts rätt lugna i värmen. Men självklart får man visa respekt och ej utmana dem.


Mötet med lejonhannar

Tre morgonsafaris har vi gjort, i Kruger, Swaziland och Hluwhluwe. Den första levererade vilande lejonhannar, antagligen efter slagsmål. Guiden hade hört rytande lejon under natten. Först såg vi två, lite sargade underbart vackra killar. Den ena gav oss en blick som kommer att vara med mig för alltid. Kändes som den blicken borrade sig in i mig på något sätt.

Några kilometer längre fram låg tre yngre, som vi tror var de som de äldre slagits med. Magiska stunder.


Glufsande hyenor

Vi hittade även ett gäng hyenor som gnagde på en zebra med gamar runt väntande på sin tur.

Giraffer, elefanter, en flodhäst i vatten och många hjortdjur var också med på den turen.

Swaziland har en mindre park, lite uppdelad för att rädda lejon och noshörningar. Där såg vi våra första noshörningar, därefter har det varit många sådana.

Symptomatiskt för resan är att vi sett ”nya” djur på håll, för att sedan ha dem alldeles inpå oss.


Buffel

Första buffeln såg vi på väldigt långt håll när vi åkte ur Kruger. När vi sedan åkte in i Hluwhluwe så låg en galet glad buffel och gojsade lekfullt i en lerpöl. Underhållning av högsta kvalitet. Den parken levererade också en hel del från infart till boende, alltså första timmen i den parken. Där var det väldigt kuperat.

Vi har bott väldigt bra, de flesta ställen har haft pool.


Tjuv

En camp i Kruger hade mysiga utekök. Men det gällde att låsa luckor och lådor för Honey Badger (typ av grävling) som var in i vårt kylskåp och fick med sig ett paket bacon. Soptunnan fick vi ta in två på natten, då hade busen flyttat alla stolar som syster hade täckt sidor och ovansida soptunnan med. Annars är det aporna man får hålla undan grejer och mat för.

Vi stannade i en liten stad där det var marknad, glödande varmt och vi var verkligen ensamma med blekt skinn. Värmen gjorde dock ej mig shoppingsugen, men det var mysigt att flanera runt en stund.

Sista parken var runt St Lucia ute vid kusten. Mest känt för flodhästar på gatorna kvällar och nätter. Vi såg dem bara i vattnet, åkte runt och letade lite på gatorna efter middagen de två kvällarna vi var där. Kanske lika bra att vi ej såg dem på land, de är ju riktigt farliga då sägs det.


Havet

Vi åkte in i parken och tog ett mycket varmt havsbad i Indiska oceanen. Roliga vågor att leka i, strandpromenad med lite gympa med syster.

På tillbakavägen mot St Lucia hittade vi en svart noshörning, de är sällsynta. Tyvärr hade man kapat hornet på honom, antagligen för att rädda hans liv.

Landskapet ändras hela tiden och allt är gröngrönt och väldigt frodigt. Vi har tur även med det, både väldigt mycket djur och grönt. Oslagbar kombo.


Mitt ätande

Maten då? Jo jag krånglar och har mig vid beställning och får extra grönsaker på de flesta ställen vi varit på. De ser lite undrande ut när jag vill ha extra sallad med olivolja till frukost, men annars är det bara ägg och bacon kvar att äta för mig.

Fick lov att köpa mycket dyra nötter och mandel i parkerna, att ha som lunch/mellis. Fanns inte mycket grönsaker att köpa att ta med som matsäck.

Middagar har gått utmärkt, finns väl lite smygsocker i nån marinering men inte så det gått över styr.

Hade hoppats på härligt mogna avokado, men de är hårda, har köpt ett par som ligger på mognande. 3-4 dagar sa säljaren.

I St Lucia var vi på fiskrestaurang, jag tog en stor portion med fisk, bläckfisk, räkor och musslor. Stekta grönsaker till. I menyn hittade jag örtmajjo till någon av salladerna, alltså begärde jag det till min havstallrik. Supergott!

Drar vidare

Nu drar vi söderut, landskapet ändrar sig igen, vackert hela tiden.

Första tiden var det en natt på varje ställe, men nu har vi haft två ställen med två nätter, lite mindre intensivt, hunnit ligga vid pool och bara varit. Fram till fredag är det återigen en natt på varje ställe. Men vi har ej någon safari att gå upp tidigt för.

Vi är inte uppkäftiga på kvällarna, middag vid halv sju, i säng vid 21.30-22.00. Äventyr, intryck, spanande och värme tar ut sin rätt.

Nu har vi landat i Kokstad, efter 50 mil.

Jag somnar väldigt lycklig varje kväll.

Detta inlägg är skrivet under dagens resa på telefon. Jag är ej någon fena på redigering i den.

Hoppas det ser någorlunda ut.

Kina 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s