Stresshantering och test av benstomme

Jag skrev i förrförra inlägget att jag kände av stress i våras och lade då ner bland annat mitt skrivande och då undrar ni säkert hur korkad jag är att dra igång det här med föreläsningarna till våren.

Ja knäpp har jag alltid varit. I våras var det flera olika faktorer som fick igång min hjärna på ohälsosamt sätt. Bland annat att jag bestämt att jag skulle skriva varje vecka, där lade  på mig korkade krav. Det sammanlagda värdet av att hjärnan var igång på högtryck på allt möjligt gjorde att jag fick stanna upp och tänka till.

fullmane-kalmarsundSommarsemestern gjorde susen, seglats från Hjälmaren till Bornholm och Ystad, där vi var mestadels själva. Fantastiskt väder och nya båten skötte sig perfekt. Fick se många öar, städer och byar jag aldrig varit vid förut.

På väg söderut bestämde vi oss för att ”dygna”, jag gick och lade mig på kvällen och vaknade halv 12 på natten och Blå Jungfrun låg framför oss. Chrille kröp ner i kojen och jag var ensam med mörker, sagolik fullmåne, Blå Jungfrun, Öland, fastlandet och båtens motortuffande. Då kände jag mig riktigt tillfreds med livet. Var bara en stor tanker som tyckte att det var dags att byta kurs framför mig som stökade en stund.

Vid halv fyra kom Chrille upp och vi gjorde frukost och kollade soluppgång innan jag sov ett tag. Båten var igång från 06.00 till 18.00 ett och ett halvt dygn senare med bara oss två, gick förvånansvärt bra. Återhämtade oss väldigt fort.

Senare när vi gick över Hanöbukten var ytterligare en dag när havet och väder var så där underbart optimalt för segling. Det var nära att vi drog förbi Karlskrona för att det var så härlig segling, vid elva på kvällen. Men vi var lite kloka och svängde in och fick uppleva en härlig stad.

Det är sådana stunder man får ta fram på näthinnan när man behöver lugna sig lite.

Vi behövde nog denna ensamma långresa detta år, var ju alldeles för långt för familjen och vänner att ta sig ner för ett par dagars segling. Blev bra med återhämtning och reflektioner över vad som varit och det började gry idéer inför framtiden.

flodhastarDrömsemester

Redan innan årets sommarsemester så bestämdes att far, syster, jag och några till ska åka till Sydafrika i januari och nu är det inte långt kvar. Drömresan är bara fem veckor bort. Jag kommer att skriva mer om det framöver och antagligen därnerifrån också.

Projekt

Jag beslöt också att ordna de föreläsningar som nu är bokade till 20 april 2017, har funnits i mitt bakhuvud ett par år. Självklart får jag lov att tänka mig för och balansera min insats, men så roligt jag har. Projektarbete gillar jag och nu får jag bestämma helt själv storlek, tid och egen insats. Boka möten med underbara människor, jag har ”roliga timmen” några gånger i veckan just nu.

En sak i taget

Jag har mer i mitt bakhuvud som jag vill göra, men ska försöka vara riktigt duktig och lära mig att göra en sak i taget.

Ja, ja – en sak i taget just nu är väl inte riktigt aktuellt, planera och ordna inför föreläsningarna, fixa inför drömresan och så kommer det en jul också. Men jag känner mig så lugn det bara går inför detta än så länge.

Inget fusk

Det jag inte kan börja fuska med om det här ska hålla är – MAT, SÖMN och RÖRELSE. Nu tränar jag inte som en tok, men yoga, rida och numera också bugg varje vecka håller mig i någorlunda form. Cykla till jobbet, gå någon vända per vecka gör sitt till också. Frisk luft!

För någon månad sedan fick jag med mig ett meditationsmantra på yogan som jag utnyttjat en hel del när hjärnan planerar för mycket: ”Lugn i mitt hjärta, ro i min själ, frid i mitt sinne”. Rabblar jag det en stund så lugnar sig både kropp och själ.

Andningsminuten som Anna Hallen förespråkar är en annan lugnande aktivitet att ta till.

För visst går min hjärna lös, mest med positiva planeringstankar, när jag har så mycket roligt framför mig. Men även det tar kraft, har jag äntligen lärt mig. Alltså är det viktigt att jag slår av hjärnan några minuter då och då.

Benskörhet och spänst i senor

Har även testat lite senor och benstomme under hösten. Första testet var att jag i september fick för mig att jogga på en stenig stig på Vinön. Trampade ordentligt snett, men var ju varm och tänkte det löser sig. Gjorde riktigt ont, men bet ihop och fortsatte. Kände av det hela ett par gånger till när jag trampade bara ytterst lite snett på någon liten sten, innan jag nått fram dit jag tänkt mig. Var lite svullen och öm under kvällen, dagen därpå fick jag tänka på hur jag rörde foten. Sen var jag bra igen och har jag inte haft några problem av det, känns som senorna håller sig i någorlunda form. Det var de ej när jag var mellan 18-30 år, då var det sladdrigt i fotlederna.

För tre veckor sedan hände en olycka på jobbet och jag åkte på arslet ordentlig. Bra fart och landade på betonggolvet med hela vänster skinka. Pinsamt? – svar JA. Svanskotan fick sig en kyss som har varit hållbar ett tag. Första veckan ont i stort sett varje steg när jag var ute och gick, dock ej på jobbet mer än första dagen. Rida var det ej tal om och på yogan fick jag anpassa övningarna.

Efter två veckor (förra onsdagen) gick det bra att rida i skritt och trav, galoppen var ej skönt. Men idag kunde jag åka pulka med barnbarnet från ett tak med några decimeters gupp mellan taket och backen, utan att det gjorde ont.

Alltså varför skriver jag om hur klantig jag är, jo inget ont som ej har något gott med sig, jag känner att jag fick bekräftat att min benstomme håller. För skulle jag vara benskör och få den smällen så tror jag inte det gått så bra.

Föreläsningarna

Jag har lagt in information om både Ann och Birgitta och om Anns föreläsning i högerspalten här på bloggen och där kommer även mer information senare om bland annat biljettförsäljningen när den startar under vecka 9, 2017. Vill ej påbörja den innan semestern utan vill vara hemma och kunna svara på eventuella frågor när biljetterna släpps.

Jag hoppas att ni alla som läser har 20 april bokade i Era kalendrar och den bästa julklappen jag kan få av Er är att ni delar informationen på Facebook eller genom mail till Era nära och kära. Det kommer att läggas upp en folder inom kort som går att skriva ut och ge till sig själv och andra runt Er.

Ha det gott och njut lite lugn och frid under julen!

Kina

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s