Allergier -gamla och nytillkomna

SEgling

Har genom åren alltid lidit med de som har svåra allergier av olika slag eller sjukdom som gör att de alltid får anpassa sig till vad göra eller vad äta. Varit rädd för att själv råka ut för det eller någon i familjen, främst när barnen var små funderade jag en hel del på det. Men tyckte allt att vi var helt förskonade från att behöva ens tänka på vad vi åt eller vad vi gjorde.

Nickel

Några ”lätta” åkommor har jag haft sedan väldigt många år. Runt 20-årsåldern konstaterade jag att nickel fungerar ej direkt på min hud. Klockarmband skapade en irriterande och kliande rand på skinnet och jag har alltid en tröja nedstoppad i byxor när skärp används så spännet ej kommer åt magen.

Köpte billiga örhängen under en period och kan därmed ej ha det längre. Provade göra hål nyligen igen, men det blir för mycket klåda så jag orkar inte ha på mig örhängen så ofta.

Parfym

Parfymer som luktar mycket har jag alltid haft svårt för, blir jag utsatt på lite nära håll under en tid så kommer huvudvärken och är det riktigt starkt och nära så känns andning av. Tack och lov så står det skyltar på väldigt många ställen att man ska vara sparsam med parfym av hänsyn till allergiker och många gör det. Men så finns det de som måste lukta mycket hela tiden – överallt. Jag såg ej det som en allergi för mig förr i tiden utan mer som något otroligt otrevligt, men nu ser jag det nog som att jag faktiskt är allergisk mot parfym. Själv kan jag använda en enkel citrusluktande parfym (konstaterade att jag tål den och har kvar sedan säkert uppåt 15 år) och det används så sparsamt att det mest är jag själv som vet att jag haft på mig.

Förstår inte varför man inte bara kan vara ren, byta kläder och tvätta sig utan att behöva lukta som ett helt parfymeri. Är definitivt inte bara jag som lider av sånt, men man säger ej åt någon som ”stinker” varken av parfym eller illaluktande svett. Kanske man ska börja göra det?

Hormoner

Min kropp och framförallt själ tycker inte om hormonförändringar i kroppen, p-piller och hormonstavar provades tidigt och det fungerade inte alls. Blev riktigt låg i humöret och ilsken. Hormonspiral provades i sena år bara för att hejda mensflödet, men se det gick inte, drygt ett halvår senare kastade kroppen ut den. Den fungerade dock humörsmässigt någorlunda.

Svett och värme

Har i vågor under årens lopp varit ”allergisk” mot min egen svett. Alltså blivit väldigt rödflammig och fått klåda när jag tränat och blivit svett. De sista åren med tillkommande vallningar så har det varit riktigt illa stundtals. Har inte fått bukt med det helt, t ex efter ridning, bastu eller att jag gör något annat svettigt så får jag nässelutslag över hela kroppen. Varit lite lugnare under senare tid när jag dricker Salvia-te varje dag och börjat hålla igen på kaffe och ser till att vara strikt återhållsam med mejerier och kolhydrater. Försöker att dra ned på värmen vid dusch, inte iskallt men ordentligt svalt. Då håller sig både vallningarna och nässelutslagen sig i schack.

Men sätter jag mig i en bastu så får jag igen det i flera dagar, är precis som det triggar igång.

Klister på plåster

När jag gjort illa mig eller blivit opererad så behöver man jag ”lappas” ihop med lite plåster och det tycker inte mitt skinn om. Kan sitta någon/några dagar men sedan behöver jag lufta skinnet och byta plåster för att det ej ska klia för mycket.

Uppiggande medel

Var ganska längesen som det blev populärt att äta Rosenrot för att bli piggare. Jag var väl som de flesta föräldrar trött lite för jämnan och provade dessa piller, men fick genast sluta då hjärtat började slå rejält. Blev ordentligt rädd. Så såna enkla quickfix för att bli pigg har jag hållit mig ifrån.

Lotioner

Torrt skinn har jag alltid haft och fått ta de mildaste smörjmedel jag hittat för att smörja in mig. Nu är jag lite lat och det blir bara nån gång då och då. Köpt milda produkter på Apoteket och de har väl antagligen inte varit de hälsosammaste, men man har ju ej velat köpa dyra grejer som man sedan inte tål.

Likadant med smörjelser och pålägg i ansiktet av olika slag, typ underkrämer, foundation och allt vad det nu är så har jag väl handlat nån gång då och då. Men jag går ej ur sängen i så god tid att jag kan anlägga fejset med en massa olika cremer och färgningar på morgonen. Jag är glad om jag hunnit få på mascaran och ibland någon mjukgörande creme. Har jag gjort mig till och hållit på med olika cremer så har alltid finnarna kommit igång ordentligt efter ett tag, så det har jag gett upp. Glåmigheten får ett ansikte under vinterhalvåret, man ser trött och hängig ut, men då får det vara så tills solen kommer och gör lite jobb. Under tiden får kokosolja sköta underhållet numera. Mascara är ett måste annars får jag hela tiden höra hur trött jag ser ut, det får jag ibland ändå.

Kolhydraterna

Har blivit oerhört känslig för kolhydrater, förstås inte av många, läser dock på nätet att jag är ej ensam. Ingen skulle vara gladare än jag om det inte var så känsligt, men det är inte värt det att offra sig att äta sånt som sänker mig.

Jag har belönat mig ordentligt under årens lopp som jag kommer att skriva lite om framöver. Hur belöningstänket sänker oss och nedåtgående spiralen är ett faktum.

Ett exempel på lite mer kolhydrater som jag provade i höstas var att köpa en flaska rödbetsjuice, 0,5 liter och tog en halv deciliter per dag och kom till dag fem och kände av humöret och hungern, så som det alltid blir när jag äter för mycket kolhydrater. Bara att lägga av.

Om jag ”smyger” i mig lite för mycket kolhydrater lite då och då så sjunker humöret sakta men säkert och så blir jag arg/ledsen för ingenting rätt vad det är. Och hungern sätter in, den otrevliga hungern.

Äter jag något riktigt sockrat så går hjärtat igång och bultar och skuttar, huvudvärk smäller till och man blir nästan ”bakis” när det börjar gå ur. Och humöret sjunker rätt omgående.

Mjölkprotein

Lycka för 5 år sedan med start av LCHF var ju det feta underbara mejerierna, som jag överöste mig själv med, yoghurt, grädde, smör och ost. Varje dag och i perioder mer än lovligt mycket, är ju så otroligt gott. Men till slut sa kroppen stopp och nu är det tvärslut med mjölkprodukter för proteinets skull.

Det är en oerhörd förlust för mig, älskar ju mejerier och skulle kunna göra mycket för att kunna återgå att äta det igen – i rimliga proportioner. Men missbruk är missbruk – det blir ett stopp.

Gul lök

Gul lök fungerar ej heller då gasar magen åstad. Vitlök är inget bekymmer, lite salladslök går också bra. Men hackad gul lök får jag använda att ställa vid sängen vid förkylningstider.

Våren är på vägs

I lördags var vi till Båtmässan i Stockholm och började tänka båtliv igen. Handlade dock inte nåt till båten, blev ett värmande cykelsadelskydd, ett par sandaler och lite SAndaldelikatesser som också var representerat bland båtgrejerna.

Söndagen tog jag en tur till Falun för att hälsa på den flyttande sonen med familj och se var de bor. De har ju en mellanlägenhet innan de får åtkomst till den lägenhet de ska bo ordentligt i. Fick umgås med Vega i några timmar och njuta hennes härliga påhitt.

Jag åkte själv till Falun, vilket medförde att jag hade tid att lyssna på podcasts igen. Har inte lyssnat på alla av Anna Sparres poddar än och jag blir lika glad varje gång jag tar mig tid för att lyssna.

Denna gång blev det:

Intervju med Anna Hallén – nervsystemet, trötthet och värk, ADHD och stormar i privatlivet. Vilken människa, hon älskar sin ”spretiga hjärna” (ADHD) och berättar hur hon hanterar livet  och hälsan på ett klokt och medicinfritt sätt.

Fetter – och skillnaden mellan margarin, smör och matfettsblandning. Ni som fortfarande är fetträdda och använder Flora, Milda, LättoLagom, Becel osv bör höra denna podcast, för den egna hälsans skull. Inte vettigt att använda nämnda produkter överhuvudtaget.

Intervju med Annika Dahlqvist – läkaren bakom LCHF och otaliga tidningsrubriker – om personliga hälsovinster, yrkesmässiga motgångar, om kost, vaccinationer och att vara ”Fettdoktorn”.  Vilken styrka Annika har som orkat stå för det hon upplevt själv genom sin egen hälsoresa och tror på för oss alla andra.

Nästa vecka: Mina ambitioner inför min framtid

Ha det gott!

Kina

 

 

 

 

 

 

En reaktion på ”Allergier -gamla och nytillkomna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s