Skidsemester, mat och socker

Westendorf

Hemma igen efter en fantastiskt härlig skidvecka i Österrike med ett busslast härliga människor, underbara vyer och blandat väder. Stundtals riktigt varmt och skönt och utesittande, ibland fick man gå in för lite fika eller lunch då vädret var lite kyligare.

Bland de första frågorna jag fick vid hemkomst – vad kan du äta när du är ute så där?

Så jag tänkte skriva lite om vad jag ätit och att det gått alldeles utmärkt.

Matsäck

På bussresan söderut hade jag gjort iordning ”Chrille-mackor” som är perfekta matsäcksmackor. Jag bakade Birgitta Höglunds Formfranska dagen innan och fixade enkel majonnäs från 56kilo.se. Gjorde en röra på skuren rökt skinka, majonnäs, salladslök, salt och peppar, lägger röran mellan två skivor bröd. Doppar dubbelmackan i uppvispat ägg, låter ligga en stund så brödet suger i sig ordentligt. Steker i medelvarm panna, båda sidorna. Man står sig riktigt länge på såna mackor.

Vi hade även lite ölkorv, en burk med uppskuren paprika och gurka, några kokta ägg och vatten med. Vi fyllde på med kaffe där vi stannade, på färjorna och rastställen i Tyskland. Och vi var ej ”dödligt” hungriga vid framkomst efter ett dygn på buss.

Frukost

Jag tog med kokosgrädde på tetra, kokosolja, fiberhusk, kanel och kardemumma för att göra min gröt. Fick redan förra året göra min gröt i köket på vårt härliga hotell Stimmersee, strax utanför Kufstein. Jag fick gå in i köket varje morgon och rådda runt i år också, det enda jag behövde till gröten var ett ägg, vilket inte var ett problem. Hade även med mig nybakat zucchinibröd som jag fick lägga i en glassfrys så det höll sig under veckan. Torkad salvia (dämpar vallningar) hade jag också med, lade en portion i en thepåse från ICA varje morgon.

Frukosten bestod därmed av:
Gröt – som ej ser så aptitlig ut men gör mig mätt och välmående
Ett kokt ägg
Ett glas vatten
En macka med deras underbara rökta skinka
Salviathe
Ibland lite kaffe (försöker ju hålla igen på det och märker att vallningarna gett sig lite)

Lunch

Första lunchen blev den traditionella gulaschen, det var söndag och vi drog till kyrkan (högsta toppen) och där är det gott med soppan. Tyvärr lite för mycket potatis i men jag överlevde detta. Drack mest vatten vid våra stopp och tog bara lite öl av Chrille då och då. Weissbier Dunkel är vår favorit därnere.

Två dagar blev det ägg och bacon och en dag var vi till ett ställe där de står ute och grillar kyckling. Halv kyckling, mixed sallad och majonnäs – så otroligt gott!

Sista lunchen i backen ”offrade” jag mig på den andra traditionen – wienerschnitzel!!! Den var jättegod och det gick bra eftersom jag ”skötte” mig med kosthållningen runt omkring.

Middag

Vi äter alltid middagen på hotellet. Jag fick stor sallad istället för potatis till det jag beställde, till fisk bad jag om majonnäs och fick in en hel flaska så det var bara att klämma på över tallriken. Enda rätten som det både är sås och varma grönsaker till var en fläskkotlett med grönpepparsås och stekt paprika, var riktigt gott.

Noterade att fler i sällskapet tog in mixedsallad istället för pommes då och då.

Många goda efterrätter finns också, men då jag vet vad som händer så känner jag inte behov av att riskera hälsan och humöret genom att äta det.

Smakprovade

Sambon både åt och drack extra under veckan, så jag tog nån tesked här och där, men det smakade inte gott. Inte ens varm choklad med rom och grädde smakade så jag behövde ta mycket, för sött.

Jag höll mig mest till vin och så har vi våra vänner på skidresan som verkligen gillar Gammeldansk och det gör vi också. Det tog jag några dagar och fick betala dyrt dagen efter, bara att sluta. Magen slog bakut.

Matsäck hemresa

Liten kylväska var ju med och kylklampar lades ner i glassboxen, alltså kunde vi handla på oss en del mat som behövde vara kallt till matsäck på hemresan. Hade även zucchinibröd kvar.

Vi handlade en burk med heta räkor i manuell disk, ölkorvar, paprika, tomater, jordnötter, skinka och en tub majonnäs. Och så ett par flaskor vatten, vi klarade oss fint.

Bussen stannade för lunch på ett ställe i Tyskland och en del var Burger King och andra delen var mer husmanskost. Där fanns två minibufféer med bland annat grillad kyckling, stekt zucchini, brysselkål, vitkålssallad och andra grönsaker utan mejerier på, å vad jag blev lycklig. Var egentligen inte hungrig men åt av ren glädje att det fanns så mycket gott att äta.

Bussresorna, både ner och hem, var inga problem alls. Vi sover bra både sambon och jag, lite nackstelhet vaknar man av då och då och får byta läge. Trevligt sällskap, röra på sig lite vid varje stopp och det blev bara lite extra svullnad runt fötter och anklar. Vi landade strax efter kl. 06.00 lördag morgon, hem och sortera tvätt och få igång tvättmaskin. Handla lite och sen invänta prinsessan som kom under förmiddagen. Föräldrarna åkte och packade och körde till Falun och återvände för att sova här. Sen packade de vidare söndag förmiddag och åkte norrut efter lunch, så jag fick mycket kvalitetstid med den lilla.

Framåt kvällen var jag och hälsade på min stora prins, som varit ledig hela sportlovet och gjort en massa roligt. Behövde få mig en Viggo-dos också, då jag jobbar kväll under kommande vecka och därmed ej hinner träffa honom.

Sockerfilmen

Under veckan i Österrike har jag sett att SVT sänt Sockerfilmen och igår tittade jag på den (den finns på svtplay till 20 augusti). Kände igen mig i allt, men man är ju ej medveten om vad man stället till det inuti sig själv av en massa socker. Är en australisk kille som testade att äta så kallad ”vanlig mat” under två månader, alltså inte en enda läsk eller skräpmat, utan det handlade om vad vi anser vara vanlig mat och som livsmedelsindustrin har proppat med socker. Jag hoppas att många tar sig tiden att se filmen och ger sig själv funderingar på vad man äter och börjar läsa på förpackningarna. Tror även att det är många som inte ”vågar” titta, för då kanske man behöver förändra sin livsstil för att inte hamna i livslång medicinering när kroppen inte orkar längre.

Jag hör många som säger att de inte äter så mycket socker och de tänker då på läsk, godis, kaffebröd och den kategorin. Men de flesta får i sig massor med socker av sin kosthållning och som vi blivit lurade att uppfatta som vanlig mat. Lightavdelningen är en stor bov tillsammans med färdigmat och smaksatta produkter. Det har definitivt inte bara med vikt att göra.

Kalorier

Filmen visar också på att kalorier är olika saker var de kommer ifrån och vad de gör för kroppen. Äter man bra kalorier så behöver man inte räkna ett enda dugg. Jag struntar fullständigt i sånt och jag äter massor av kalorier varje dag, men då det är bra kalorier så ger det mig ingen viktökning. Blodsockret håller sig jämnt, vilket håller min stress i schack.

Läkemedel

Det har varit mer intressanta länkar jag läst och sett, bl a skriver Kostdoktorn idag om ”Så tar läkemedelsindustrin livet av tiotusentals runtom i världen”.
Han skrev tidigare om ”Så försöker läkemedelsföretagen hjärntvätta din läkare” och han VET då han är läkare själv och varit med och hört hur man påverkar från läkemedelshållet. Annars tjänar de ju inga pengar!

Aspartam

Såg en artikel om vad som kan hända med sötningsmedlet aspartam och känner instinktivt att det är inte något att rekommendera. Alla blir inte lika sjuka som denna tjej, men man kanske åker på mindre åkommor som orsakas av att man dricker lightläsk. Om man nu dricker något icke hälsosamt någon gång ibland är det säkert inte farligt, men dagligt intag av ohälsosamhet oavsett vad det är ger kroppen stryk på ett eller annat sätt. Tror i alla fall jag och har en del egen erfarenhet.

Forskningsfusk

Nu ska jag ut i solen och plugga in Anna Sparres intervju med Doc Ralf Sundberg i öronen. Rubriken är – Kolesterol, blodtryck, kostråd och forskningsfusk. Ralf är en modig man som både är läkare och forskare och vågar tala om sanningen runt forskning.

Nästa vecka skriver jag om mina allergier, jag har ju ansett att jag inte har några tills jag börjat rannsaka mig själv. Fler av dem har kommit på senare år genom ”missbruk”.

Ha en go vecka!

Kina

 

 

 

 

Annonser

En reaktion på ”Skidsemester, mat och socker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s