Besvärlig som gäst – äter ju så konstigt!

Det här att bli bortbjuden eller att äta ute är lite besvärligt ibland. Jag äter ju så ”konstigt” har jag fått höra eller ”kan du inte äta som folk” och fler kommentarer fälls på samma tema. Hade det varit för fem år sedan och jag fått en sån besvärlig gäst som mig så hade jag antagligen tänkt likadant.

Det är dock ganska enkelt att stoppa i mig mat, om man håller mjöl, socker och underjordgrönsaker från tallriken. De sakerna drar igång sockerpåslaget i kroppen och jag får kämpa ett antal dagar att återställa balansen.

Jag äter gärna alla typer av kött, fisk eller fågel och en härlig sallad med grönsaker ovan jord. Finns dessutom broccoli, sparris eller andra varma ovanjordgrönsaker så blir det jättelätt. Ägg i alla former är toppen. En klick majonnäs går alldeles utmärkt om det finns en mjölsås för övriga gäster, men det går väldigt bra att reda en gräddsås med Philadephiaost om man vill. Hittade en bra länk på alternativ till potatis, pasta och ris häromdagen.

Middag på båten
Middag på båten

Det är så att jag egentligen älskar all mat, utom ärtsoppa och bruna bönor! Tycker det är spännande med nya materfarenheter, men då kropp och själ säger ifrån så får jag hålla mig ifrån det som inte är bra för mig. Bland annat potatis, man är uppväxt på den och älskar den i alla former, men numera går det inte.

Problemen började för ganska många år sedan vid ätande av potatisgratäng med krämig grädde, raggmunk och fläsk, potatis och andra feta produkter som såser, röror och så vidare. Jag hann knappt ta sista tuggan förrän jag fick springa på toaletten. Lovar Er, det var inte roligt när man var bortbjuden eller på ”lokal”. Och självklart med den kunskap jag hade då så skyllde jag på fettet i de rätterna.

Nu vet jag att det inte är fettet, när jag uteslöt potatisen så vips kan jag äta goda härliga såser och fläsk i stora lass utan att det varken blir svälld gasmage eller språngmarsch till toa.

Det var den första hälsovinsten när jag började med LCHF våren 2011, magen sköter sig exemplariskt. Aldrig behöver man känna den där stinna väderspänningsmagen, som också gör en stressad när man är bland folk. Unnar jag mig något så vips har man tillbaka alla besvär och jag blir återigen oerhört hungrig i flera dagar, därav att jag väljer när jag tillåter mig utsvävningar.

Jag kan äta massor med mat (gillar ju att äta mycket) utan att bli ”illamåendemätt”, det där man kallar ”paltkoma” det kommer definitivt av kolhydraterna, minimerar man intag av dem så får man ner mycket mer mat, gärna med fett och man blir bara mätt utan att det står en upp i halsen. Och säger jag fett så menar jag inte margarin eller matlagningsgrädde, utan riktigt smör, Bregott, 40 %-ig grädde, fetaste creme fraichen och yoghurten för alla som äter mejeriprodukter.

Missbruk = nolltolerans efter

När jag började med LCHF så var jag rent lycklig, det ingår feta goda mejeriprodukter, vilket jag alltid tyckt mycket om. Att kunna använda smör, grädde och ost i matlagningen och må bra var ju fantastiskt, vilket jag tyvärr utnyttjat till fullo. Smällen kom förra året på bilsemester i två veckor till Norrland, var ju toppen att sitta i bilen och äta ost och skinka, yoghurt till frukost och ja vi åt massor av mejeriprodukter helt enkelt. Nu ser jag det som ”missbruk”. Hade känt redan under våren att magen inte gillade läget, fick även små sår på skulderbladen och nacken, i ansiktet hade jag skinnflagor på fem-sex ställen som återkom vartefter jag plockade bort dem. En flaga satt på underlocket på höger öga. Lite klåda då och då, som accelererade under semestern. På hemvägen efter kusten så höll jag på att riva sönder mig, mest i hårbotten. Bytte schampoo och smörjde mig och men inget hjälpte, kunde definitivt inte förstå vad som orsakade det hela.

Av olika anledningar så kom jag till en alternativ behandling, (ska skriva mer om det sedan) där man tittar i ögonen, naglar och tunga. Det första denna kvinna säger är, av att bara titta mig i ansiktet över ett skrivbord: du äter något du ej tål. HJÄLP hann jag tänka, äter ju bara det jag tycker är gott. Sen tittade hon mig i ögonen och säger: det är mjölk, det är proteinet du ej tål. Låt bli i en månad och se vad som händer.

Jag var en lydig ”patient” och efter den månaden var klåda, småsår och skinnflisor i ansiktet borta och jag mådde mycket bättre. Därmed fick jag lov att än en gång börja leta recept och tänka annorlunda vid matlagning, det blev helt plötsligt paleo (stenålderskost). Grädde har fått bli kokosmjölk/grädde och smör har ersatts med kokosolja utan smak och det går väldigt bra. Paleo innehåller även en del frukt, sötpotatis och annat som för mig är för mycket socker, men det är ju bara att välja bort. Vissa klarar det och andra klarar det inte, man väljer nivå själv där man mår bäst. Ingen vore gladare än jag om jag kunde fylla på med vissa saker som jag saknar, t ex skulle jag vilja äta apelsin varje dag men tyvärr får jag ransonera till enstaka tillfällen, bara för att det är så gott.

Ibland blir jag bara så himla sugen på en liten ostbit, en klick smör på Birgitta Höglunds underbara fröknäcke och tar jag bara väldigt lite nån gång ibland går det bra. Tar jag för mycket så kommer klåda (mest i hårbotten) och övrigt tillbaka. Bäst blir det med en klick majonnäs och en skinkskiva eller annat pålägg på fröknäcket.

Därmed är jag än besvärligare som gäst, inte bröd, pasta, potatis, socker och numera ej heller mejeriprodukter. Dyker det upp en supergod efterrätt så kan jag ge vika och ta konsekvenserna, men då är det bra om jag inte har ätit en huvudrätt full med kolhydrater utan att jag bara syndar med efterrätt. Jag är ju fortfarande lite svag för sånt. Choklad är ju också gott och jag känner två kvinnor som tillverkar otroligt goda praliner, handgjorda med kärlek för choklad, de unnar jag mig någon gång då och då. De håller ner sockermängd i jämförelse med andra pralintillverkare och tillverkar sin tryffel på närproducerat eller närplockat så långt det är möjligt.

Äta ute

På restaurang kan jag oftast beställa extra sallad till den rätt jag väljer och ta bort pommes, bröd och annat jag ej vill ha.

Bufféer är det bästa jag vet, massor med mat och jag kan välja. Jag vet att det smygsockras både här och där men jag överlever att någon gång få i mig lite i nån dressing eller grillolja eller annat. Julbord är toppen och jag mår bra efter när man inte äter så man blir sockerstinn.

Receptletande

Google är fantastiskt, jag skriver LCHF före allt jag vill laga eller baka och vips dyker det upp en massa förslag sen får man välja vilket man tror blir bäst. Det finns gratänger, pannkakor, pizzor, pajer ja i stort sett vad som kan man finna LCHF recept till genom Google och tack alla fantastiska människor som delar sina recept, även inom grupper på Facebook. Numera får jag byta ut mejeriprodukter mot kokos i recepten och oftast går det fint. Annars går jag till sidor med paleorecept, gärna Under vårt tak.

Jag får vackert laga mat, fungerar inte i min kropp att köpa halvfabrikat, ju mer processat desto mer ohälsosamt innehåll. Jag äter gärna korv och är medveten om att där finner man en hel del ohälsosam utfyllnad, försöker hålla mig till korvar med hög kötthalt för då kan det inte få plats med för mycket ”skräp”. Det är rent förskräckligt vad livsmedelsindustrin lurar i oss socker i alla dess former och dessutom kemikalier. Men som jag skrev i förra inlägget så fattade jag inte det när jag åt mycket halvfabrikat eller orkade inte bry mig kanske är mer rätt. När äldsta barnbarnet, snart 6 år, och jag vill ha lite fest med en delikatesstallrik med småplock så skivar vi gärna upp en Robertssons ölkorv och njuter.

Denna helg – kalas

I fredags var vi bjudna till ena sonen och hans sambo på middag och titta på Idol, vi har ju Martin-feber här i Lindesberg. De hade funnit ett recept på en kycklinggryta hos Under vårt tak som med blomkålsris var otroligt gott, helt enkelt toppklass. Tur de gjorde mycket för vi åt länge och mycket. Till snacks och efterrätt framför Idol blev det bitar av parmaskinka, lite melon (inte helt strikt), ölkorv i små bitar och en kladdkaka (utan socker, bara lite i den 70%-iga chokladkakan som är en ingrediens, ska dela med mig av receptet när jag finner upphovspersonen) med kokosgrädde.

Blev både lite rött och vitt vin under kvällen, det unnar jag mig hellre än att äta sötsaker.

Söndag var en stor dag, inte bara kanelbullens dag utan också lilla barnbarnets 1-årsdag. Det bjöds ”vanliga” kanelbullar och sonen hade gjort LCHF-kanelbullar från bloggen 56kilo.se. Då jag höll mig till de näst intill sockerfria bullarna (ej mjöl, som också bidrar till socker i kroppen) så kändes kropp ok efter kalaset. Mycket folk och prinsessan knallade omkring bland alla gäster och hade mest roligt med snören till alla paket.

Veckans moln!
Veckans moln!

Vintersäsong!

Nu när båtsäsong är slut för i år är det dags att börja längta till vinterns härliga begivenhet, skidresa till Österrike medelst buss med ett underbart gäng i alla åldrar. Många ser man bara under den veckan på året och andra träffar man lite mer. I fredags betalades anmälningsavgiften och så får vi hoppas det blir lite snö i god tid, iallafall vid Romme Alpin, för träning innan avresa söderut. Förra säsongen var oslagbar vad gäller väder, strålande sol de fem skiddagarna, lite molnslöjor den sista dagen, och ändå höll snön. Så vill vi ha det varje år!

Mycket av mig själv har jag fått ändra på för att må bra, men en sak har jag ej slutat med, bara lugnat mig lite, och det är behovet av att ha något framåt att längta till. Det kan vara allt från att ha äran att rå om barnbarnen, en fest, en resa, mötet med nån vän man ej sett på länge eller något litet äventyr!

Nästa veckas rubrik: Sockrets inverkan – åksjuk, baksmälla och ilska

Nu hoppas vi på ännu en varm, solig och skön vecka!

Kina

Annonser

2 reaktioner på ”Besvärlig som gäst – äter ju så konstigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s